En otäck tankeställare

För ett par månader sedan när jag var ute på en promenad genom stan så såg jag en man som föll ihop utanför sin bil. Jag var inte den enda som såg honom och var inte först framme vid platsen. Personen som var först fram försökte få liv i honom, det gick inte, han tog puls och kände efter andning. Mannen andades men hade en oregelbunden puls. Mannen som var först fram rullade över honom på rygg och påbörjade hjärt- och lungräddning samtidigt som jag ringde till larmcentralen som direkt skickade en bil. Det blev riktigt hektiskt och många människor kom framför att se vad som hände och för att kunna hjälpa till. En annan kvinna rykte in och bidrog i hjärt- och lungräddningen. Efter någon minut så kom en polisbil och tog över räddningsarbetet tills en ambulans kom. När ambulansen hade kommit så hade mannen en mer regelbunden puls och en betydligt mer regelbunden andning fastän han fortfarande var avsvimmad. Ambulanspersonalen var tacksam och skyndade sig iväg till sjukhuset för att hans tillstånd skulle kontrolleras och stabiliseras. Då insåg man vikten av att kunna och känna till hur man utför hjärt- och lungräddning. Nu behövde inte jag göra någonting för det fanns personer där som var mer erfarna av det än vad jag va men det var en riktig tankeställare. Så på mitt jobb ordnade jag veckan efter att ett företag skulle komma och illustrera och gå igenom hur man bör agera i olika liknande situationer, företaget heter Jockes Rädda Liv Utbildningar. De vänder sig till företag, organisationer, ungdomsgårdar, skolar med mera för att lära människor hur man ska agera när det kommer till hjärt- och lungräddning i Skåne och resten av Sverige. Jockes Rädda Liv Utbildningar finns över hela Skåne och det är viktigare än vad man kan tro. Säg att klockan hade varit tio på kvällen och jag hade varit ensam om att upptäcka mannen som trillade ihop, då hade jag vela vara helt säker på hur jag skulle göra. Jag kommer vara säker efter att jag har fått utbildning, fler borde utbildas i Skåne och i övriga Sverige tack vare liknande företag som Jockes Rädda Liv Utbildningar.